Főoldal / Nyomtatott “kódok”

Nyomtatott „kódok”

2020. 04. 19. | Xerox vállalat

Egy jó nagyítóval és egy kék fényt kibocsátó lámpájával könnyen felfedezhetők azok a jelzések, amelyekkel a lézerprintergyártók egy titkos alku értelmében megjelölik a nyomtatóból kikerülő papírt. Az Electronic Frontier Foundation adatvédő szervezet megfejtette és közzétette a sárga pöttyök titkát.
Az amerikai titkosszolgálattal, a Secret Service-szel kötött alku értelmében szabad szemmel láthatatlan kódokkal látják el a legnagyobb lézerprintergyártók a készülékeikből kikerülő nyomtatványokat. Az Electronic Frontier Foundation (EFF), a privátszféra szentsége fölött őrködő szervezet kedden bejelentette: sikerült feltörnie a kódot, és nyilvánosságra is hozta a Xerox DocuColor által a papíron hagyott nyomok megfejtését.

Az már korábban kiderült, hogy a legtöbb lézerprinterből kikerülő nyomtatványon a hétköznapi felhasználó által értelmezhetetlen, sárga pöttyök sorakoznak különös elrendezésben. Az amerikai titkosszolgálatok elismerték, hogy a gyártók az ő kérésükre jelölnek meg minden egyes papírlapot, amely a nyomtatókat elhagyja, azt azonban nem lehetett tudni, milyen üzenetet hordoznak a látszólagos összevisszaságban elrendezett sárga pöttyök.

Az EFF munkatársai a rejtély nyomába eredtek: a szervezet technikai szakértője, Seth Schoen, Robert Lee gyakornok és két önkéntes begyűjtött egy halom mintanyomtatványt, összehasonlította őket egymással és megfejtette a rejtélyt. A kék fényben, mikroszkóppal, esetleg nagyítóval látható pöttyökről kiderült, hogy a nyomtató hat- vagy nyolcjegyű, egyedi gyártási számán kívül kódolt formában tartalmazzák a nyomtatás pontos idejét is.


Az EFF szakértői mikroszkóppal tízszeresükre nagyították a Xerox DocuColor által készített nyomtatványt, amit kék színt kibocsátó diódával világítottak meg. Kiderült, hogy a készülék téglalapba rendezett sárga pöttyöket nyomtat titokban a papírra. A pöttyöket tizenöt oszlopba és nyolc sorba rendezi, és az alakzatot többször is elhelyezi a papíron, annak széleivel párhuzamosan. Az első sorban és oszlopban található pöttyök paritásos bitek, illetve hibajavításra szolgálnak. A további tizennégy oszlopba rendezett hét-hét „értelmes” bit (egy-egy bájt) közül az első négy bájt a nyomtatás idejét, a második három a dátumot jelzi; van még egy elválasztó bitsorozat és a sárga pöttyök kirajzolják a nyomtató sorozatszámát is. Az utolsó oszlop jelentését az EFF nem tudta megfejteni.
A szervezet szájtján közétett egy olyan programot, amellyel bárki egyszerű kattintgatásos módszerrel dekódolhatja saját Xerox DocuColorjának üzenetét; a többi nyomtató kódját még nem sikerült megfejteni, de az EFF összeállított egy listát, amely tartalmazza az összes kémkedő printer gyártmányát és típusát.

A bizonyíthatóan kémkedő gépek között megtalálhatók a Brother, a Canon, a Dell, az Epson, a HP, a Konica-Minolta, a Kyocera, a Lanier, a Lexmark, a Ricoh, a Samsung és a Savin termékei. Bár egyes típusokról még nem bizonyosodott be, hogy sárga pöttyökkel operál, a lista folyamatosan bővül, amikor az EFF saját szemével győződik meg a kód jelenlétéről. Az amerikai titkosszolgálatok elismerték, hogy az információt ők nyomtattatják a gyártókkal a papírra, de azt mondják, hogy a pöttyökkel nem élnek vissza: a Secret Service szóvivője szerint a kódok szigorúan csak a hamisítók leleplezésére szolgálnak.

Küldjön üzenetet

Amennyiben kérdése merül fel termékeinkkel, vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, küldjön nekünk üzetetet.

12 + 13 =

Xerox adaptív CMYK+ készlet

Xerox adaptív CMYK+ készlet

A Xerox® Adaptive CMYK+ készlet fényes fémes árnyalatokat, merész fehéreket és ragyogó fluoreszkáló színeket ad a Versant® 180/280 vagy PrimeLink® C9065/C9070 nyomtatókhoz, így 11 új toner...

A színek hatása mindennapjainkban

A színek hatása mindennapjainkban

A színek minden nap hatást gyakorolnak ránk: befolyásolják az érzéseinket, a viselkedésünket másokkal és magunkkal szemben, illetve azt is, hogy mennyire tudunk koncentrálni egy feladatra.A színek...

Termékeink

error: A tartalom kijelölése nem engedélyezett !!
preloader